Pauser

Pauser

Tre tecknade figurer som pausar

En metod för att skapa en kreativ och innovationsfrämjande atmosfär på arbetet är att jobba med kreativa pauser.

Att ta en paus från våra arbetsuppgifter är något som många av oss lätt glömmer bort och ofta när vi tar en kaffepaus passar vi på att prata om något arbetsrelaterat med en kollega. När vi på Storm pratar om kreativa pauser menar vi därför en paus där vi helt kopplar bort arbetet och samtidigt tar hand om andra mänskliga behov så som kropp och själ.

Kreativa pauser kan implementeras såväl enskilt som i grupp och det finns olika pauser för olika tillfällen. Genom att planera för en kreativ paus i samband med ett möte, en workshop eller en föreläsning visar du, som facilitator, att du önskar en mer kreativ stämning samt att du värdesätter deltagarnas välmående. Nedan följer 10 av Storms favoritpauser.

Storm har även en Youtube-spellista där vi samlar pauser som passar bra under en arbetsdag.

Storms youtube-spellista hittar du här >>

1 – Kreativ fika

Använd den obligatoriska fikapausen till att bjuda på något annorlunda. En favorit är att låta deltagarna själva ”bygga” sin fika, t.ex. en cup-cake, eller en knäckemacka med udda ingredienser. Detta blir en garanterad ”snackis”

2 – Yoga på stolen

Youtube har ett stort utbud av guidade klipp för stretch och yoga, många som inte kräver större plats än den stol man redan sitter på. Storm rekommenderar denna!

3 – Gå baklänges

Gå baklänges ett par varv runt bordet eller rummet. Kräver fokus, vilket skingrar tankarna från arbetsuppgifterna.

4 – Håll avstånd (Passar bra i större grupper)

Varje deltagare utser tyst för sig själv två personer i rummet att förhålla sig till. På given signal ska alla i rummet börja röra sig och samtidigt försöka hålla lika långt avstånd till båda de personer de valt ut. Aktiviteten görs gärna under tystnad med musik i bakgrunden. Notera att aktiviteten kräver lite utrymme att röra sig på.

5 – Räkna till 20

Deltagarna står i en ring och blundar. Aktiviteten går ut på att deltagarna ska klara av att räkna från 1 till 20 utan att bryta mot angivna regler. Reglerna innebär att en deltagare inte får säga ett nummer samtidigt som någon annan, inte säga flera nummer i rad och att uppräkningen ska ske slumpvis, utan struktur. När någon av reglerna bryts börjar gruppen om igen. Svårare än man kan tro att komma till 20! Pausen kan kortas ner genom att deltagarna istället räknar till exempelvis 15.

6 – Dagens dikt

Sätt dig bekvämt och låt dig själv försvinna bort i 5 minuter till Dagens dikt i P1. Lyssna på den senaste inläsningen eller hitta din favorit poet, författare, musiker eller dramatiker i det välfyllda arkivet.

7 – Pausgympa

För att få upp energin efter en lång stund av stillasittande passar det bra med en 5 minuters gympa. I vår paussamling finns en rad olika varianter med inriktning på smidighet, stretching eller flås. Här är en av våra favoriter.

8 – Gnistan (Passar bra i större grupper)

Gnistan innebär en handtryckning som går från den ena handen till den andra, dvs. ett tryck som tas emot via höger hand och skickas vidare via vänster hand. Aktiviteten börjar genom att alla deltagare ställer sig i en ring, håller varandra i handen och blundar. En person som börjar utses och deltagarna låter sedan gnistan vandra mellan varandra ett eller flera vara. Aktiviteten kan med fördel varieras genom att byta håll eller skicka flera handtryckningar åt gången. Dessa variationer gör att det ofta blir lite mer uppsluppen stämning. Cirkeln från aldrig brytas under den tid som aktiviteten pågår.

9 – Tankar för dagen

Lägg dina egna tankar åt sidan och låt någon annan tänka åt dig i 5 minuter. En stunds eftertanke i dagens nyhetsflöde. Lyssna på Tankar för dagen!

10 – Meditation

Välj en lugn plats utan störningsmoment. Spela upp den guidade meditationen i en högtalare om ni är en större grupp, eller i hörlurar om du sitter själv. Det finns olika sorters meditation beroende på syftet med pausen – en avslappnande övning är ett skönt avslut på eftermiddagen, medan denna om koncentration passar bra som inledning eller paus under arbetsdagen.